Dölj din broders brister

december 5, 2011 Kommentarer inaktiverade för Dölj din broders brister
Dölj din broders brister

På bilden: shahada bevittnad av Imam Habib Bewley, khatib i Jumu’a Mosque i Kapstaden, Sydafrika.

Det är  nödvändigt att om du anser att du måste ge råd till din felande bror att det är något du sett honom utföra i offentligheten, och inte i avskildhet i sitt eget hem. Befallande av vad som är rätt och förbjudandet av vad som är  fel är begränsat till den offentliga sfären – vad en man gör bakom stängda väggar är mellan honom och Allah, dem emellan. Det är inte vår uppgift för att spionera på andra och snoka i deras privata affärer.

Och slutligen, vi muslimer skall täcka över de fel vi sett våra bröder göra. Så när vi ser dem göra något förkastligt, vill vi påminna dem om den raka vägen, men samtidigt hålla hemligt det vi sett dem göra och hålla det för oss själva. När en man kom till Profeten, salla Allahu ’alayhi wa sallama, och berättade öppet om ett fel han bevittnat en annan muslim göra, så sade Profeten:

”Om du hade täckt honom med din mantel, skulle det ha varit bättre för dig.”

Och vid ett annat tillfälle sade han, salla Allahu ´alayhi wa sallam:

”Om du döljer en annan muslims fel, kommer Allah att täcka över dina egna fel både i denna värld och i nästa.”

Om du håller fast vid dessa principer när du kallar folket till det goda och förbjuder det förkastliga och när du påminner folk om Allah, då du kommer att ha bringat nytta både till dig själv och till din bror samt till samhället där du bor. Så vi ber Allah att placera dessa kvaliteter i våra hjärtan, öka vår kärlek och medkänsla för varandra och vägleda oss alla tillbaka till Sirat al-mustaqim.

Imam Habib Bewley

Omtolkat till svenska av Abdussalaam Nordenhök

zp8497586rq

Kommentarer avstängda.