Zuhd – att klara sig utan

december 10, 2011 En kommentar »
Zuhd – att klara sig utan

Zuhd betyder att klara sig utan. Hadithen som återfinns i Ibn Majah, al-Hakim och Bayhaqi lär ut Sök inte världen och Allah kommer älska dig. Sök inte det du finner hos människorna och människorna kommer älska dig.

Sufiernas zuhd skall vara ett uttömmande av alla begär från hjärtat. Det efterlevs genom att skänka ut sadaqa och generösa gåvor. Ordet asketism har inget att göra med den islamiska förståelsen av zuhd. För zuhd handlar om att identifiera dina behov som fantasier och zuhd är därför bara att man släpper en illusion. Det är inte zuhd att gå klädd i trasor och att ägna sig åt för mycket fasta. Snarare utmärks zuhd genom att man tar hand om de kläder man har och lagar dem om de skulle gå sönder, eller att man inte överäter. Zuhd är alltså inte ett förnekande av din aptit. Det innebär bara att du bekämpar den delen av din aptit som strävar efter överdrift. Zuhd har uppnåtts när behovet inte längre finns.

Att vara zahid angående det materiella är lätt. Att vara zahid med ord är desto svårare. Att undvara att bli uppskattad av andra eller söka ett gott rykte bland folk. Leva utan att bli hyllad. Leva utan rykte. Att leva utan att behöva bevisa att man alltid har rätt. Leva utan att bli sedd av andra. Det är oftare lättare för en konung att vara zahid än för den fattigare mannen, så var aktsamma!

Den sanne mannen av zuhd är den som klarar sig utan att bli sedd av skapelsen men som ser Skaparen.

Zuhd är enkelt. Det är motsatsen som är svårt. Minns att du färdas mot ett mål där motsatserna har blivit likgiltiga för dig. Förvirra dig inte i medlen, O resande. Vill du bo i stallet?

Sidna Shaykh Dr Abdalqadir as-Sufi 

omtolkat till svenska av Abdussalaam Nordenhök

zp8497586rq

En kommentar

  1. daniel 16 september, 2012 på 12:18 -

    från the hundred steps förmådar jag?