Faqirens villkor

januari 4, 2012 Kommentarer inaktiverade för Faqirens villkor
Faqirens villkor

En wali i Bahlil sade: ”Fuqara är en likt en knippe av törne”.

Shaykh Abu Madyan sade: ”Den enda lyckan i livet är att befinna sig i fuqaras sällskap. De är sultanerna, mästarna och furstarna”.

Faqiren är den som vänt sig bort från det fåfänga sökandet av denna värld, och begett sig ut för att söka det verkliga, hemligheten med hans egen existens. Det första kravet i denna strävan är att han håller sällskap med andra som också strävar inom denna vetenskap. Att vara ett av dess folk betyder att lätta deras bördor och att skänka dem fröjd. I början kommer faqiren att se de andra fuqaras skavanker och brister. Sedan lär han sig att de är likt en spegelbild för honom själv, så som hadithen påvisar. Han kommer då att sluta streta emot och kämpa emot dem och kärlek kommer kommer gro i hans hjärta till alla de som älskar Allah. Genom denna förvandling närmar han sig shaykhen.

Faqiren är utblottad inför Allah, och Allah är för honom tillräcklig i fattigdomen.

Faqiren har deklarerat krig mot sig själv. Han beger sig därför ut på sitt livs resa. Även framgån

g på denna väg kan vara farligt, eftersom egenkärlek och självtillräcklighet är en ofrånkomlig dryghet om han blir stolt över sina goda gärningar. Det går inte att fly från det. Nu måste han bryta alla inre normer så som han tidigare brutit dem i det yttre. De dåliga handlingarna är slut. De måste ersättas med goda gärningar. Även så med intentionerna. Faqiren måste akta sig så han inte tror att god moral är målet. Tappa inte målet ur sikte – det är att bevittna den Levande Herren.

Muqaddam Abdalqadir as-Sufi med de andra fuqara, tidigt 70-tal.

Muqaddam Abdalqadir as-Sufi med de andra fuqara, tidigt 70-tal.

Omtolkat till svenska av Abdussalaam Nordenhök

zp8497586rq

Kommentarer avstängda.