Det välsignade trädet

januari 23, 2012 Kommentarer inaktiverade för Det välsignade trädet
Det välsignade trädet
Den enda kvarvarande levande sahabin

Mitt i ett stort och livlöst ökenområde om flera hundra kvadratkilometer i utkanten av staden Safawi i Jordanien – där man minst av allt förväntar sig att finna något levande – växer ett ensamt träd.

Detta träd växer i Biqawiyya, en plats som alltså utmärks av sin ödslighet och karghet. Något som ytterligare utmärker Biqawiyya är dess relation till profeten Muhammad (må Allah välsigna och ge honom frid). Genom att studera profetens levnadsteckningar, al-sīra, som de kallas på arabiska, har forskare kommit fram till att det sannolikt var vid detta träd i Biqawiyya som profeten vilade under en resa med sin farbror Abu Talib från Mekka till Syrien. Härefter skiljer sig historieskrivningen åt. Det finns två teorier om vilken roll trädet i Biqawiyya hade.

En del menar att det var vid just detta träd som den kristna munken Bahira för första gången såg Muhammad. Bahira bjöd Muhammad och hans medresande till sin eremitboning. När de hade samlats förkunnade Bahira att Muhammad en dag skall bli profet och bad därför Abu Talib att ta väl hand om honom.

Andra menar däremot att detta möte inte ägde rum  i Jordanien, utan snarare i staden Bosra i Syrien, och att trädet i Biqawiyya endast var en viloplats för den unga Muhammad på vägen till Damaskus. Hur det än är med den saken är trädet den enda kvarvarande levande varelse som har bevittnat profeten Muhammad (må Allah välsigna och ge honom frid) och kallas därför ”Det välsignade trädet”.

För en utförligare skildring av trädet och dess roll i profetens liv rekommenderas filmen ”The Blessed Tree” (2010).

”The Blessed Tree has a fruit, the seed of which plants a new branch of Iman (faith) in the heart. I literally felt my Iman increase while watching this film. There are parts which would reduce even the hardest of hearts to tears.”
– Shaykh Hamza Yusuf

En trailer från ”The Blessed Tree”

Filmen går att köpa på ZamZam Distribution.

zp8497586rq

Kommentarer avstängda.