Den marockanska öknens oas – Ett helgons bortgång

september 3, 2012 2 Kommentarer »
Den marockanska öknens oas – Ett helgons bortgång

Sidi Shaykh Muhammad Bel-Qurshi al-Hassani al-Idrisi

***

En av de största av Darqawiyyahs shuyukh har återvänt till sin Herre. Sidi Shaykh Muhammad Bel-Qurshi al-Hassani al-Idrisi från Tourug. Han var en av de två levande shuyukh som ärvde vår älskade Shaykh Muhammad ibn al-Habibs – rahimahu Llah – hemlighet, han som en gång sade: ”Jag har delat mitt ljus i två delar, en del sändes till Europa och en del sändes till öknen”. Sidi Shaykh Muhammad Bel-Qurshi – rahimahu Llah – undervisade ute i öknen till ett fåtal lyckliga. Han har nu gått vidare. Vi stannar kvar för fortsätta hans arbete. Vår strävan är vår hyllning till honom. Våra goda gärningar är hans waqf på denna jord, genom att vi sprider de gåvor vi erhållit från honom och från våra andra shuyukh. För alla våra shuyukh, vår dhikr idag, och vårt löfte till dem att vi skall fortsätta detta arbete fram tills dess av vi själva dör, detta är det bästa sättet vi kan hedra er. Må Allah skänka oss styrka och ståndaktighet att fortsätta på denna väg som bevandrats av de Han älskar. Amin. Må Allah belöna sidi Shaykh, och ge honom av Sin oändliga frikostighet och generositet. Amin. Al-Fatiha.

Shaykh Muhammad Bel-Qurshi och Shaykh Abdalhaqq Bewley i zawiyyan i Tourug

Shaykh Muhammad Bel-Qurshi och Shaykh Abdalhaqq Bewley i zawiyyan i Tourug

***

För några dagar sedan avled en av den marockanska öknens största helgon, han uppnådde en hög ålder på vad jag tror var långt över 100 år. Han var en faqir till Sayyiduna Shaykh Muhammad ibn al-Habib, rahimahullah, av Qadiri, Shadhiliyyah, Darqawi, Habibiyyah tariqan: Sidi Muhammad Bil’-Qurshi. Den amerikanske lärde, översättaren och läraren i Marrakesh, Abdarrahman Fitzgerald, sade om honom: ”Han var en person som redan befann sig i Paradiset, betraktade dess prakt och oändliga grönska, trots att hans svaga åldrade kropp fortfarande föreföll sig befinna sig hos oss i denna värld. Alhamdulillah att vi fick se denne man och se en glimt av hans ljus”.

En av de engelska fuqara från vår kommunitet färdades med en liten grupp av de spanska fuqara till Tourug för att träffa sidi Muhammad. De anlände i zawiyyan ute i öknen och en man kom ut för att hjälpa dem med deras väskor och få dem in i den svalkande skuggan. Han satte dem tillrätta och gick iväg för att koka mintte i en hörna, glödpannan, tekannan, hinken med färsk mynta, råsockret, och när allt detta var färdigt hällde han upp teet i små koppar och delade ut dem till de spanska fuqara och återvände till sin hörna. Tiden förflöt, och slutligen sade en av de spanska fuqara till deras reseledare ”När kommer vi få lov att träffa Sidi Muhammad?”. Deras reseledare pekade mot mannen i hörnan ”Där har du honom”.

Detta är det muslimska helgonets tillstånd, de hyllas inte på grund av deras personlighet utan för deras sanna fromhet och deras närhet till Allah ta’ala genom deras exemplariska anonyma ödmjukhet och att de agerar för Allahs skull allena. Han hävdade sig inte vara någon, men andra såg i honom vem han verkligen var och respekterade honom. Han betjänade gäster, välkomnade främlingar, försåg sin kommunitet. Men många fuqara, och bland dessa dessvärre jag själv, hade inte möjligheten att färdas denna långa och svåra resa ut i öknen för att få lov att vara i hans sällskap, och stjäla med oss hem några fotografier (han tillät mycket sällan att bli fotograferad) men de som kom tillbaka var djupt imponerade och berättade vördnadsfull om deras möte med honom. Han var en av de gömda. Gömda från vår syn. Må Allah ta’ala vara nöjd med honom och skänka honom det högsta i Firdaws. Och må vi en dag få lov att befinna oss i hans sällskap igen.

Daniel Abd al-Hayy Moore

 

2 kommentarer

  1. Bengt Erik Stendlert 5 september, 2012 på 00:47 - Reply

    Må Skaparen för evigt bevara hans hemlighet i Sin Omfamning av Kärlek och Ljus!

  2. Abdussalaam Nordenhök 5 september, 2012 på 07:15 - Reply

    Ameen, sidi Abd al-Hadi, ameen.

Skriv en kommentar