Israel är en lögnaktig stat

november 15, 2012 Ingen kommentar »
Israel är en lögnaktig stat
Israel släppte vit fosfor över sjukhusen i Gaza 2008/2009

Denna artikel har även blivit publicerad på Tidningen Kulturen.

För snart fyra år sedan, i samband med det amerikanska presidentvalet 2008, inledde Israel en massiv offensiv mot Gazaremsan. Den avslutades efter ”22 dagar av död och förstörelse”, som Amnesty International i sin rapport om händelseförloppet uttryckte det. Den 14 november 2012, knappt någon vecka efter ytterligare ett amerikanskt presidentval, gick man åter med full kraft till attack mot Gaza. Då som nu är förevändningen densamma; ”Israel kommer inte tolerera att Hamas terroriserar vår befolkning med raketbesjuktning”, ”Vi ville inte påbörja en militär offensiv, men blev påtvingade det” och ”Ansvaret ligger hos Hamas som eskalerade sina attacker.” Sådär låter det hos Israels hökar för närvarande.

USA slöt direkt upp bakom sin allierade och konstaterade att ”Israel har rätten att försvara sig själv”, samtidigt som man fördömde ”terrororganisationen” Hamas raketbeskjutning. Enligt Israels USA-ambassadör, Michael Oren, samtalade den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu med USA:s dito, president Barack Obama, i över en timme i samband med den påbörjade offensiven. Man får väl anta att diskussionen handlade om annat än vädret.[1]

Bilen som Ahmed al-Jaabari befann sig i

Bilen som Ahmed al-Jaabari befann sig i

Faktum är Israels ursäkt bygger på samma typ av lögn som basunerades ut när den förra operationen – även kallad Gazamassakern – gick av stapeln. Världens mest ansedda människorättsorganisation, Amnesty International, rapporterade då att den israeliska vapenvilan med Hamas “höll i fyra och en halv månad”, och att den “havererade efter det att israeliska styrkor dödade sex militanta palestinier i flyganfall och andra anfall den 4 november 2008.”[2] Human Rights Watch, ytterligare en högt ansedd människorättsorganisation, delade Amnestys verklighetsbeskrivning och skriver i sin rapport att “anfallen upphörde i samband med vapenvilan som påbörjades i juni 2008 men eskalerade i november 2008 efter att den israeliska militären gjorde en räd i Gaza.”[3]

Den 8 november 2012 utförde Israel en räd mot Gazaremsan och dödade Ahmad Abu-Daqqa, en 13-årig pojke, när han spelade fotboll.[4] Två dagar senare, den 10 november 2012, svarade militanta grupperingar genom att utöva sin oförytterliga rätt att bekämpa den israeliska ockupationsmakten och attackerade ett militärt fordon, vilket ledde till att fyra soldater skadades. Israel bombarderade i gengäld Gaza, där fyra civila dödades och över 25 människor skadades.[5] Som en vedergällningsaktion avfyrades 20-tal raketer mot Israel. Grannlandet Egypten bevittnade eskaleringen med bävan och försökte medla ett eldupphör. Hamas, Islamiska Jihad och övriga militanta grupperingar signalerade att de var villiga att upprätthålla en vapenvila så länge Israel hålls till samma villkor.[6] Ett fåtal harmlösa raketer, som inte orsakade någon som helst skada, nådde Israel den 12 november, samtidigt som israeliska stridsflyg för femte natten i rad anföll Gaza.[7] Reuters poängterar i sin rapport att raketerna från den 12 november avfyrades av ”mindre grupperingar, inklusive en radikal salafitisk organisation, som inte erkänner Hamas styre”.[8] Israel hade alltså all möjlighet i världen att ingå i ett eldupphör med det Hamasledda styret, istället valde man att eskalera konflikten till oanade nivåer.

Den 14 november 2012 inledde man således en ”betydande offensiv mot palestinska militanter i Gaza”, enligt Reuters. Israel lyckades med sitt mål att lönnmörda chefen för Hamas militära gren, Ahmed al-Jaabari, och dödade ytterligare nio människor, varav tre barn. Bland de döda fanns även ett 11 månader gammalt spädbarn och en kvinna gravid med tvillingar. Reuters slutsats är att offensiven ”krossade hoppet om en fortsatt vapenvila som medlades i tisdags [13 november 2012] av Egypten”.[9]

Det är fascinerande hur historien och de oundvikliga lögnerna återupprepar sig.

Noter

[1] http://www.news.com.au/breaking-news/world/obama-netanyahu-discuss-gaza-strike/story-e6frfkui-1226517234613
[2] http://www.amnesty.org/en/region/israel-occupied-territories/report-2009
[3] http://www.hrw.org/en/node/84867/section/2
[4] http://www.france24.com/en/20121108-palestinian-teen-killed-israeli-fire-gaza-medics
[5] http://www.reuters.com/article/2012/11/10/us-palestinians-israel-violence-idUSBRE8A90BE20121110
[6] http://www.svt.se/nyheter/varlden/fortsatta-nattliga-rader-mot-gaza
[7] http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fortsatta-nattliga-rader-mot-gaza_7664942.svd
[8] http://www.reuters.com/article/2012/11/12/us-palestinians-israel-violence-idUSBRE8AB07Y20121112 
[9] http://www.reuters.com/article/2012/11/14/us-palestinians-israel-hamas-idUSBRE8AD0WP20121114

Skriv en kommentar