Möte med en flykting från Syrien

december 3, 2012 Ingen kommentar »
Möte med en flykting från Syrien
En sönderbombad moské i staden Idlib i Syrien

Krönika över samtiden

av Mohammad Khalil

Denna artikel har även blivit publicerad i Tidningen Kulturen.

Den 3 december 2012 träffade jag en underbar syrisk man (som hädanefter kallas Abu al-Hassan) i 70-årsåldern från Idlib i Syrien. Han hade vitt hår, en tunn vit mustasch, antika glasögon och en halsduk runt halsen. Abu al-Hassan flydde regimens bombardemang av hans hemstad för snart fem dagar sedan. Efter en mellanlandning i Ungern nådde han Sverige – i princip tomhänt. Det var något speciellt med honom, man kunde se i hans ögon att han varit med om mycket. Han hade blivit rekommenderad att gå till min pappa för att få hjälp med sin ansökan om uppehållstillstånd. Jag tog tillfället i akt att ta del av hans baraka (välsignelser) samt ställa honom ett antal frågor om hur man ska förstå den fruktansvärda realitet som idag drabbar Syrien.

Abu al-Hassan började med att berätta att Syrien levt under Assad-regimens förtryck i över 40 år. Vidare förklarade han att regimen drivs av sekterism och gynnar aktivt en liten klick från den alawitiska sekten till förmån för resten av den syriska befolkningen och dess sunnitiska majoritet. Folket har inte vågat tala emot förtrycket med rädsla för regimens repressalier. Minnet från massakrerna som drabbade Hama 1982 lever fortfarande kvar. Hama fungerade som ett skräckexempel för den som någonsin skulle fundera på att höja sin röst mot regimen. När det arabiska uppvaknandet startade och despoterna föll som käglor försvann denna rädsla, berättar han. Det var nog. Antingen lever man med värdighet, eller så lever man inte alls, förklarade Abu al-Hassan.

Flyktingläger i Turkiet

En hjälplös syrisk pojke i ett flyktingläger

Hans son arresterades av Assads hejdukar – shabiha som de i folkmun kallas – när han medverkade i en demonstration under början av revolutionen. Stora delar av Abu al-Hassans släkt har flytt till Turkiet. Avseende Turkiet berättar han att det kommer in vapen därifrån till Den fria syriska armén, men inte tung ammunition som kan skjuta ner regimens stridsflyg. Han förklarade att Idlib varit befriad under en längre tid. Regimens trupper har inte kunnat avancera en centimeter på marken. Istället bombar man fegt och urskillningslöst staden med flygvapnet. Väldigt likt hur Israel gör i Gaza.

Bashar al-Assad beskrivs som en inkompetent slyngel. Bashar kunde lugnat ner folket tidigt in i revolutionen genom att påbörja en genuin reformeringsprocess, förklarar Abu al-Hassan. Istället blev han övertygad av sin bror Maher al-Assad, som Abu al-Hassan kallar ”den förbannade”, att bemöta dissidenterna med järnhand. Mahers beslut har kostat honom ett ben och en arm, i samband med en bombattack mot säkerhetsstjänstens lokaler i Damaskus. Som man bäddar får man som känt ligga…

Med ett leende på läpparna berättar Abu al-Hassan stolt att muslimska ungdomar kommit till Syrien från världens alla hörn. ”Vi har fått in hjälp från bland annat Afghanistan, Libyen och Pakistan”, berättar han.

Abu al-Hassan menar att det är hedervärt att muslimer är beredda att offra sina liv för att hjälpa det syriska folket i sin kamp mot regimen. Han citerade en av dessa tappra ungdomar med följande: ”Vi har kommit hit för att dö!”. Han bekräftade att dessa ungdomar var till stor del salafiter. Detta ses inte som ett problem eftersom deras syfte endast är att bekämpa regimen för att sedan lämna landet när kriget är över, försäkrade han.

När vi diskuterade det geopolitiska läget förklarade Abu al-Hassan att alla stormakter i olika grad vill ha kvar regimen. Det saudiska kungahuset sågades ända ner till fotknölarna. USA, Ryssland och Iran likaså. De är alla med i spelet, berättade han bittert. Han menade att revolutionen till viss del blivit infiltrerad av bland annat regimen och andra destruktiva element.

Abu al-Hassan avslutade diskussionen med positiva förhoppningar om framtiden. ”Regimen överlever inte mer än 2 månader till”, konstaterade han. Det finns även tal om en fredlig överenskommelse, som han jämför med lösningen till oroligheterna i Jemen till följd av protesterna i landet, där Bashar al-Assad lämnar ifrån sig makten till en alawitisk dissident som sitter i fängelset. Det är Ryssland som lagt fram förslaget menade han. Vi får se hur det blir med det. En sak är säker, och det är att arabvärlden i allmänhet och det syriska folket i synnerhet fått nog av tyranner som styr med järnhand. Den tiden är definitivt förbi.

Mohammad Khalil

Skriv en kommentar