Vilka djurs avföring är oren enligt malikiskolan?

augusti 22, 2015 Ingen kommentar »
Vilka djurs avföring är oren enligt malikiskolan?

Fråga:

Vilka djurs avföring anses vara oren enligt malikiskolan? Hur ligger det till med avföring från katter och hundar?

Svar:

I Guds namn, den Nåderike, den Barmhärtige frid och välsignelse vare över profeten Muhammad och hans familj och följeslagare

Mashhur-åsikten i malikiskolan sammanfattas av al-Bashar i Ashal al-Masalik (en versifierad text baserad på en sammanfattning av Khalils Mukhtasar – ungefär som en avancerad Murshid al-Mu’in) som följer:

وفضلة المكروه والمحرمِ — ومثل ذا جلالة والآدمي

”[Bland orenheter räknas] urin/avföring från djur som är makruh eller haram att äta

och likaså från djur som förtär orenheter (jallala) och från människor”

Bland de djur som är makruh att äta räknas exempelvis katt, hund och olika rovdjur. Bland de djur som är haram att äta räknas exempelvis gris (samt åsnor och hästar enligt många i skolan). Bland jallala-djur räknas sådana djur vars kött är tillåtna men som äter eller dricker orenheter, t. ex. kycklingar och vissa kor. Avföring från domesticerade djur så som kameler som inte förtärt orenheter är däremot rent. Och människor är människor.

Skriv en kommentar