Är det tillåtet med höga klackar för kvinnor?

december 23, 2015 Ingen kommentar »
Är det tillåtet med höga klackar för kvinnor?

Fråga:

Salaam ’alaykum, kan du vänligen informera oss om det är tillåtet för kvinnor att bära klackskor? Jag har läst att eftersom de gör ljud ifrån sig när vi går så attraherar vi män och detta medför att det blir otillåtet. Men hur är det när de inte ger ifrån sig ljud när vi går? Vad är domen för det?

Svar av shaykh Rami Nsour

Om höga klackar hörs ljudligt och leder till uppmärksamhet från män när kvinnan går så är det förbjudet (haram). Detta är för att Allah säger, ” låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag” (Koran 24:31). Detta berör kvinnor som klädde sig i fotledsringar för att dra till sig mäns uppmärksamhet.
Om skorna inte ger ifrån sig ljud så är det en annan fråga. Höga klackar har som syfte att öka attraktion och framvisa kvinnans former och rörelser. En studie visade nyligen att både män och kvinnor finner höga klackar attraktivt. Läs följande artikel från Huffington Post:

http://www.huffingtonpost.com/dr-raj-persaud/why-do-high-heels_b_3691829.html

Klädnaden och gångstilen en muslimsk kvinna bör anamma så mycket som möjligt är sådant som inte leder till attraktion. Systrar bör imitera Shuaybs (frid över honom) dotter som gifte sig med Musa (frid över honom). Om henne sade Allah, ”Hon kom gående med ödmjukhet” (Koran 28:25).

En annan visdom, som berör både män och kvinnor, är att minska uppmärksamheten från andra för att hindra avund och det onda ögat. Ju mer vi drar till oss uppmärksamhet, desto mer placerar vi oss själva i en situation där andra kan bli avundsjuka på oss.

Som slutsats, det är förbjudet för kvinnor att bära höga klackar om det framhäver hennes former inför andra eller om de gör ljud ifrån sig som leder till att män uppmärksammar henne. Och Allah vet bäst.

Skriv en kommentar