Al-Bayhaqi beskriver den sunnitiska ´aqidan

maj 26, 2017 Kommentarer inaktiverade för Al-Bayhaqi beskriver den sunnitiska ´aqidan
Al-Bayhaqi beskriver den sunnitiska ´aqidan

Imam al-Bayhaqi (رحمه الله) sade:

[Allah] är inte stadgad (istiqrar) på en plats (makan) och Han har inte ”fysisk” kontakt (mumassah) med någonting från Sin skapelse. Han är ”etablerad” (mustawin) på Sin Tron (al-´Arsh) så som det har förmedlats [i texterna], utan ett ”hur” (bila kayfa) och utan ett ”var” (bila ayna), och Han är separerad och distinkt (ba’in) från hela Sin skapelse. Hans ”ankomst” (ityan) är inte en ankomst [som tar Honom] från en plats till en annan plats, Hans ”kommande” (maji’) består inte av rörelse (harakah) och Hans ”nedstigning” (nuzul) består inte av förflyttning (nuqlah). Hans ”Själv” (nafs) är inte en kropp (jism), Hans ”ansikte” (wajh) består inte av en form (surah), Hans ”hand” (yad) är inte en lem (jarihah) och Hans ”öga” (´ayn) har inte en pupil (hadaqah). Detta är attribut och att stoppa [där texterna stoppar] (tawqif) medföljde [beskrivningarna av] dem. Vi talar följaktligen utifrån dessa beskrivningar och vi beskriver inte hur attributen är (takyif). Allah sade: ”Ingenting är som Han (لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ)” (K. 42:11), ”och ingen finns som kan liknas vid Honom (وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ)” (K. 112:4) och ”Känner du någon som kan kallas Hans namne? (هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِيًّا)” (K. 19:65).

Al-Bayhaqi, Al-i´tiqad wa al-hidayah ila sabil ar-rashad, 1:117 (Dar al-Afaq al-jadidah, Beirut, 1401/1981).

Översättningarna från Koranen är Bernströms.

zp8497586rq

Kommentarer avstängda.