Sveriges viktigaste fiqh-fråga

november 23, 2017 Ingen kommentar »
Sveriges viktigaste fiqh-fråga

Fråga:

Vad är regeln om man trampar i hundbajs eller i de högar som polishästarna lämnar bakom sig?

Svar: 

I Mukhtasar Khalil finner vi: ”Urin eller avföring från hästdjur som hamnar på lädersockor, sandaler eller skor ursäktas om man gnider och stryker bort det mot exempelvis jord eller sten tills orenheterna har försvunnit. Det gäller dock inte andra typer av orenheter, såsom hund- eller människoavföring. Den som bär lädersockor (khuff) i en sådan situation (där t.ex. hundavföring hamnat på skorna) och inte har tillgång till vatten får ta av sig dem och göra torrtvagning (tayammum). Samma ursäkt (att gnida och stryka bort orenheter från hästdjur) gäller för en fattig man som inte har råd att skaffa lädersockor eller sandaler. Det finns olika åsikter bland de senare lärda huruvida det även gäller en icke-fattig person.”

(Fritt översatt ur Mukhtasar Khalil)

Skriv en kommentar