Att fundera sig bort när imamen inte fattar sig kort

december 15, 2017 Ingen kommentar »
Att fundera sig bort när imamen inte fattar sig kort

Fråga: 

Det är ju inte tillåtet att prata eller utföra frivilliga böner under fredagskhuṭban, men vad gäller om man sitter och funderar på annat medan imamen talar så att man inte hörsammar vad han säger? Är det haram?

Svar:

I Allahs namn. Angående detta säger al-Dasuqi i hans hāshiya till al-Dardīrs al-Sharḥ al-kabīr på Mukhtasar Khalīl: ”Man har dock inte begått någon synd om man sitter och funderar, utan att säga något, så att man inte uppfattar vad imamen säger.” Man ska naturligtvis lyssna på imamen, men det är ingen synd om man börjar funderar så att man inte hörsammar vad han säger. Detta är förmodligen inte helt ovanligt i de fall imamen – istället för att följa sunnan som består av att hålla khutban kort – drar ut på khutban och maler på och maler på och maler på.

Skriv en kommentar