Miljösortering utanför Stockholms moské

mars 25, 2018 Ingen kommentar »
Miljösortering utanför Stockholms moské

Fråga:

Stockholms kommun har tydligen placerat ut miljösorteringscontainrar vid sidogatan bredvid moskén. Är detta ett tecken på strukturell rasism? Vad kan vi göra åt denna kränkning?

Svar:

Nej, det är inte ett tecken på ”strukturell rasism”. Det borde vara moskéledningen själva som uppmanat Stockholms kommun att placera ut dessa containrar i anslutning till moskén. Muslimerna själva bör nämligen visa framfötterna och vara dem som tar ansvar i miljöfrågor i det svenska samhället. Det tillhör nämligen det profetiska föredömet att vårda natur, djur, gator, offentliga platser och att hjälpa det omkringliggande samhället. Moskén är ingen isolerad plats dit religionen är förpassad. Däremot är hela samhället en moské, så som hela jorden är en moské.

Profeten ﷺ sade: ”Den lägsta formen av tro är att plocka upp något skadligt från vägen.” (Muslim)

Miljöstationen är ingen kränkning, utan ett stöd. Stockholms moské borde i själva verket skicka ett tackbrev till kommunen och berömma dem för detta goda initiativ som är helt i enlighet med den muslimska traditionen. Det borde betraktas som en pro-islamisk handling av kommunen och som ett stöd för muslimernas positiva roll i samhället. Vi vill ju inte att området kring moskén ska bli såsom i flera länder med muslimsk majoritet, där sopor inte sällan ligger i drivor på gator och i bostadsområden. Renlighet är, som profeten ﷺ sade, halva tron.

Mariakyrkan, Malmö.

Mariakyrkan, Malmö.

Ett folks moral är inte högre än deras sopberg. En civilisations moraliska värde mäts i dess lågvattenmärke och inte i dess högsta punkt. Varhelst våra muslimska förfäder bosatte sig skapades enklaver av ljus, vägledning och hänsynstagande som likt en magnet lockade människorna till sig. På samma sätt bör det vara idag. Den svenska Björkörätten som kan spåras tillbaka till 1100-talet dömde ut böter till den som skräpade ner offentligt. Karl XI satte arbetslösa och lösdrivare i arbete genom städning av det offentliga rummet. Det borde återinföras. Och det borde vara vi muslimer som uppmanar till det.

 

Skriv en kommentar