Ibn Kathir var ash’ari

december 28, 2011 Kommentarer inaktiverade för Ibn Kathir var ash’ari
Ibn Kathir var ash’ari

Ibn Kathir var ash’ari

Shaykh al-islam Ibn Hajar al-´Asqalani berättar om denne välkände mufassir:

Från en av anekdoterna signerad Ibn al-Qayyims son är dispyten som inträffade mellan honom och Ibn Kathir, då förstnämnde opponerade sig mot något som Ibn Kathir lärde ut till folket. Ibn Kathir sade då till honom: ”Du ogillar mig eftersom jag är ash´ari!” Ibn al-Qayyims son svarade: ”Även om du hade hår (sha´r)[1] från huvudet till fötterna skulle folket inte tro ditt uttalande om att du är ash´ari när Ibn Taymiyyah är din shaykh” (Ibn Hajar, Ad-durar al-kaminah fi a´yan al-mi’ah at-thaminah, 1:64).

Ännu ett bevis för att Ibn Kathir var ash´ari, utöver det explicita beviset över, är det välkända faktumet att han var lärare vid Dar al-hadith al-ashrafiyyah. Shaykh al-islam Taj ad-Din as-Subki nämner följande villkor för att vara lärare vid Dar al-hadith: ”Det är ett villkor […] att man är ash´ari i ´aqidah” (as-Subki, Tabaqat ash-shafi´iyyah al-kubra, 10:398).


[1] Ash´ar betyder ”hårig”. Det sägs att förfadern till stammen Ash´ari var täckt med hår när han föddes.

Kommentarer avstängda.