Årsdagen av massakern i Srebrenica

juli 11, 2012 Kommentarer inaktiverade för Årsdagen av massakern i Srebrenica
Årsdagen av massakern i Srebrenica

Idag är det årsdagen för massakern i Srebrenica. En av Darqawiyyahs bosniska fuqara, Kerim Hrustanovic, påminner oss om signifikansen av att minnas de döda men också om att minnas livets värde. Han påminner oss om att lära oss av historiens folkmord men även om att vi inte lever i det förflutna. Våra liv är i nuet och det medför ansvar, vare sig det är i Syrien, Kashmir eller Palestina.

Det är nu 20 år sedan jag och min familj lämnade mitt hemland på grund av ett folkmord som fortfarande ekar i många bosniakers sinnen. Jag har själv inget minne av konflikten, men när jag betraktar mina landsmäns ärrade och bittra ansikten, mina bröder och systrar, så förstår jag vad som verkligen skedde där nere, under massakern som skedde mellan 11-22 juli 1995, och varje kväll innan jag går och lägger mig hör min själ martyrernas klagan från andra sidan.

Många hemska ting skedde i det lilla landet mitt i Europas hjärta under 90-talets första hälft, i många olika städer och byar, men den enande symbolen för det bosniska folkets och ummans lidande är Srebrenica. Under juli 1995 utförde serbiska styrkor en massaker på över 8000 män och pojkar från småstaden Srebrenia. Vissa muslimer slaktades på plats, andra jagade man ikapp i skogen. Antalet döda börjar nu dock närma sig 10 000. Bara under år 2003 hittade man 600 oidentifierade lik, och därefter har man hittat massgravar med 100-200 lik varje år och detta fortgår ända fram till idag och sökandet fortsätter än. Många mödrar vet inte vad det blivit av med deras makar och söner, och måhända är det kanske bättre så trots allt, för de som vet vad som hände med deras nära och kära bär på en börda vars tyngd de kommer bära hela vägen fram till egen kista.

Massakern skedde under de holländska FN-truppernas uppsyn. De hade deklarerat Srebrenica en säker zon, men misslyckades fullständigt med att beskydda den, om de ens försökte. Sjutton år må kännas som en lång tid, men det var inte så länge sen, och samma sak sker i Syrien idag. Vi måste konstant påminna oss själva om dessa händelser, och återvända till islams ’amal för att förhindra detta att hända igen, för Islam får inte lov att bli en tjusig teori utan måste nödvändigtvis vara en levd verklighet. Detta är inte ett lidande som blott berör det bosniska folket, utan är något som påverkar alla muslimer i hela världen. Jag känner en likadan klump i min hals när jag ser mina muslimska syskon mördas i Homs, eller Houla som de muslimer som mördades i Sarajevo eller Mostar. Vi är alla ett. Jag ber därför alla bröder och systrar att under den kommande veckan göra du’a för de muslimer som mördades i Srebrenica och resten av Bosnien, och att göra du’a för alla muslimer som lider idag oavsett var detta sker. Låt oss inte dö som hycklare, utan låt oss visa solidaritet och tillsammans skina som en fackla av hopp i denna mörka värld. Endast genom Allahs vägledning och Profetens, salla Allahu ’alayhi wa sallam, handlingar kan vi klara oss igenom detta oväder. Fatiha.

Säg inte att jag är död
Jag har dött på Guds väg
Jag vet inte vad det innebär att begå en synd
Lugna ner dig min kära moder
Gråt inte på grund av en död son
Världen åker förbi oss vid en ögonblinkning
Likt en fjärils vingslag

Tre söner kommer vänta på dig
Vid jannahs portar
Säg inte att vi är döda
Firdaws är din trädgård

Vi är din stolthet, vi är offren

Vi är inte flyktingar, fega kräk

Ty helvetets fackla
Ska döma brottslingarna, mördarna. 

 

Kommentarer avstängda.